REHABILITATION

Equus works closely with clients to arrive at innovative solutions for the rehabilitation of existing buildings. From buildings with national historic status to modest structures that require an infusion of life, we seek design strategies which fit the client's needs.

Scroll Page

Countryside Village Apartments

Marlborough, Massachusetts

This 118-unit family housing renovation project was designed by Equus Design Group for Trinity Financial Group. The new design called for a complete new energy-efficient facade over an existing precast concrete structure, adaptation of the entire complex to meet the requirements of the Americans with Disabilities Act and the Fair Housing Act, and upgrading of the mechanical and electrical sytems. The buildings were nearly completely occupied during design and construction, requiring careful coordination and phasing of the effort.

One Kendall Square

Cambridge, Massachusetts

Located in a rapidly developing high-technology district of Cambridge, this group of turn-of-the-century brick and concrete multi-story factory buildings was converted into mixed-use office, R&D, and retail space. It is the largest renovation project in the city’s history. Professional services to the owner, The Athenaeum Group, included master planning for the one million SF development and complete architectural design for the three building, 225,000 SF, first phase of the project. Clustered around a landscaped plaza, these three New England mill buildings house retail shops and restaurants on the ground floor to provide a lively focus for the entire development. Equus Design Group’s Michael Smith was Principal-in-Charge with Monacelli Associates.

Blue Cross and Blue Shield

Cleveland, Ohio

This is the complete renovation of the historic Rose Building for the headquarters of Blue Cross and Blue Shield of Northern Ohio. The renovation includes the programming and space planning of over 345,000 square feet of corporate office space. As part of the planning assignment, the building had to remain largely occupied during construction. Phasing plans were prepared as part of the programming process, and the project was successfully completed on time and under budget. Treatment of the exterior of the building included restoration of its original terra cotta and cast iron facade. The architect was Monacelli Associates with Equus’ Michael Smith, Principal-in-Charge.

The Putnam School

Cambridge, Massachusetts

This nationally registered historic Victorian school building was successfully adapted to a combination of elderly, handicapped and congregate apartments. The major interior and exterior features of the original Queen Anne masonry structure were preserved, yet apartments were efficiently planned to accomodate the needs of the elderly. The project received a Presidential Design Award from the National Endowment for the Arts. Equus Design Group’s Michael Smith was Principal-in-Charge with Monacelli Associates.

The Cadmus Group

Watertown, Massachusetts

This adaptive reuse project converted 20,000 sf of manufacturing and storage space into a brightly lit, open, corporate office headquarters space for The Cadmus Group, an environmental consulting company. New mechanical and electrical systems were designed for high efficiency, utilizing Energy Star™ equipment. The Development Group was the developer; Equus Design Group was the architect.

New England Rare Coin Gallery

Boston, Massachusetts

This project is the design for the home office of one of the nation's largest coin galleries and auction houses.  Located on the ground level of an ornate turn-of-the-century commercial building in the heart of Boston's financial district, the unique two-story space of a former banking hall was restored for the gallery's use, and many of the original architectural features were preserved and enhanced. Equus Design Group’s Michael Smith was Principal-in-Charge with Monacelli Associates.

Corning Biomedical Laboratory

Cambridge, Massachusetts

This biomedical research and testing laboratory facility for the Corning Glass Corporation was designed to serve as a regional facility branch of their national examination program. The project includes clean rooms, general laboratory space, administrative offices, and conference rooms. A turn-of-the-century industrial mill building was adapted for reuse. Equus Design Group’s Michael Smith was Principal-in-Charge with Monacelli Associates.

Hanscom Air Force Base

Bedford, Massachusetts

This project is Equus' proposal for the design and adaptive reuse of an existing military facility into a state-of-the-art secure military research and development installation at Hanscom Air Force Base. Our design utilizes the large exterior walls to provide ample natural light to perimeter work stations and enhance the overall scale of the 215,000 SF building. Also included was an auditorium with stadium seating and a full service coffee shop.

One Kendall Square,
Building One

Cambridge, Massachusetts

This nationally registered historic building is the first of several buildings renovated for the One Kendall Square development in Cambridge.  Formerly an industrial mill building, the design created new office and retail space in a former basement by covering the floor and installing new foundations.  A copper clad roof with new sloping windows created a new fourth floor for the building.  It is part of the largest renovation project in the City’s history. Equus Design Group’s Michael Smith was Principal-in-Charge with Monacelli Associates.

One Kendall Square,
Building Two

Cambridge, Massachusetts

This building, a modest concrete frame industrial structure, was given new life through extensive renovations and additions.  Fronting on a landscaped plaza, at the heart of the very successful One Kendall Square office/retail development, the building was designed with full frontal access to its former basement and provided with a new glass and concrete entry portico.  A full new fifth floor and copper roof was added in scale with the existing building.

One Kendall Square,
Building Three

Cambridge, Massachusetts

With complete renovations and additions, this former mill building was transformed into restaurants and office space.  At the entry point to the large One Kendall Square complex, this building, with it's tall tower, copper roof and glazed arcade became symbolic for the development and set the standard for the design of the complex.  On the national register of historic buildings, this is the third building in the largest renovation project in the history of Cambridge.

Home Savings Bank

Boston, Massachusetts

This is the complete renovation of an important building in Boston's historic North End.  The original granite and cast iron framing system was completely restored and a new window glazing system was designed to fully expose the historic elements.  The interior is designed to complement the orderly cadence of the exterior iron columns.  The sidewalk over the basement space was removed, new supporting structure was put in place and the original granite sidewalk was fully restored.

Morris School Housing

Springfield, Massachusetts

This turn-of-the-century school building was successfully converted to elderly housing for the Springfield Housing Authority. Adaptation of the building to its new use required significant modification of the original masonry exterior to create a residential scale. The interior of the building was modified for twenty apartments. Equus Design Group’s Michael Smith was Principal-in- Charge with Monacelli Associates.

Memorial School Housing

Framingham, Massachusetts

This project is the adaptive reuse of the former Memorial School for sixty units of congregate elderly housing. Full architectural services were provided to the Framingham Housing Authority. Significant elements of the historic building were retained during selective demolition and reused in the new design. Equus Design Group’s Michael Smith was Principal-in-Charge with Monacelli Associates.

Edward W. Brooke Courthouse

Boston, Massachusetts

This project was a design/build competition for the renovation of the Edward W. Brooke Courthouse. Varying amount of construction was to be performed on each floor of the courthouse, while remaining fully functional. Seven new courtrooms with support spaces were designed and multiple courthouse divisions were relocated within the building in a complex phasing plan that ensured the continuous opperational function, with minimal disruption, to the working courthouse.